m install
petlinii
nello construct

Acuzații: Dacian Cioloș ar fi în spatele afacerii Crama La Salina de la Turda!

floris

O parte a terenului pe care s-a dezvoltat exploatația viticolă a societății Crama La Salina SRL ar aparține unei femei, Ileana Faur, care nu a reușit să-și redobândească terenul. În schimb, terenul a ajuns să fie exploatat de o societate în spatele căruia s-ar afla fostul ministru și comisar european, Dacian Cioloș. Legăturile acționarilor oficiali cu Dacian Cioloș sunt făcute prin unchiul acestuia din urmă, Virgil Ardelean, fostul șef al unui serviciu secret al Ministerului de Interne. Tot acolo a lucrat și ginerele fostului primar Tudor Ștefănie, care este acuzat că ar fi contribuit și el la atribuirea acelui teren.

 

”O femeie din municipiul Turda spune că Dacian Cioloș este strâns legat de afacerile producătorului de vin Crama La Salina Turda susținând că fostul premier ar fi de fapt deținătorul cramei, iar în acte figurează ca și administrator și acționari doar niște interpuși de-ai săi. Mai mult, doamna Faur susține că terenul unde Crama La Salina își desfășoară activitatea îi aparține și că i-a fost furat cu sprijinul mafiei din Cluj”, menționează Gazeta de Cluj.

Legăturile sunt destul de interesante, mai ales în contextul în care Dacian Ciloș a recunoscut, recent, că este nepotul fostului șef de la serviciul de securitate al Ministerului de Interne (”Doi ș-un Sfert, UM 0215), Virgil Ardelean.

Astfel, administratorul societății Crama La Salina SRL este Ovidiu Ioan Maxim, care are domiciliul în localitatea Crasna, din județul Sălaj, foarte aproape de localitatea de baștină a lui Dacian Cioloș, respectiv Pericei.

Unul din acționarii firmei este Simion Moldovan, care deține împreună cu fratele său holdingul Electrogrup, făcând afaceri cu nepotul lui Virgil Ardelean, Alin. Celălalt acționar de la Crama La Salina SRL este Claudiu Sugar, care deține afaceri în energie și imobiliare, fiind și el partener de afaceri cu nepotul lui Virgil Ardelean, Alin.

Fostul senator Valer Marian confirmă legăturile cu Dacian Cioloș, spunând că această informație i-ar fi fost transmisă de un ofițer de informații cu funcție importantă în zonă. Din acest motiv, Ileana Faur, care a fost proprietara unei părți a terenului unde s-a dezvoltat exploatarea viticolă, nu a avut nicio șansă de a-și recupera terenul, deși a făcut numeroase demersuri în acest sens.

”Am vorbit cu Simion Mureșan și cu Liviu Sugar și mi-au spus că nu-mi voi recupera terenul pentru că îi aparține domnului Cioloș. Nu știu cum a ajuns terenul la domnul Cioloș… Am făcut zeci de sesizări, de plângeri penale, acțiuni în instanță, însă degeaba, nimeni nu a luat nicio măsură. Sunt dispusă să merg până la Comisia Europeană. Nu înțeleg de ce statul nu îmi restituie terenurile, în schimb le dau la alții. Și fostul director al Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Turda, Ioan Haș, mi-a spus așa: <<doamna Faur, să știți că nu veți recupera niciodată terenul. Noi am fost obligați să-l cedăm primăriei (n.r. Turda), iar primăria i l-a atribuit lui Cioloș>>. Asta e mafia județului Cluj, iar fostul primar Tudor Ștefănie este implicat în această poveste. El a făcut ce a vrut cu terenurile, când mergeam la primărie și solicitam terenurile, mă scotea afară. Aceeași atitudine au avut-o și alți reprezentanți ai primăriei de la registrul agricol. Dacă ceream să se caute acte, mi se vorbea urât. Și în ziua de astăzi vorbesc foarte urât. (…) Nu voi lăsa această problemă nerezolvată. Indiferent că e Cioloș sau președintele țării, eu nu-i las să-mi ia terenurile și nu mă voi opri. Statul român nu mi-a înapoiat terenurile pentru că nu vrea, cum nici Ștefănie nu a vrut. Noi rămânem fără nimic și rămânem niște slugi. Dar până când? Eu am patru copii care lucrează în Spania, sunt slugi acolo pentru că aici ne iau totul. Dacă mie îmi dădeau înapoi toate terenurile și viile, eu nu aveam treabă cu ei, dar ei iau tot și eu nimic, știind că mi-au furat terenul. Sunt niște hoți!”, povestește doamna Faur, citată de sursa menționată.

Fostul senator Valer Marian a vorbit despre această afacere în cartea sa intitulată ”Noi mărturii despre România penală (2013-2017)”.

”Conform informațiilor dintr-o sesizare primită de la un petiționar din municipiul Turda, care mi-au fost confirmate în mare parte de un fost ofițer de informații cu funcție importantă în zonă, Dacian Cioloș ar fi legat de afacerile firmei Crama La Salina SRL Turda (denumită anterior Finas Energy), care deține o plantație de viță-de-vie în suprafață de 70 hectare (cultivată cu soiuri nobile aduse din Franța), o cramă producătoare de vin (denumit ISSA, de la Potaissa), o pensiune (denumită „Sarea în bucate“) și un centru de echitație (cu o herghelie de cai aduși din Spania și Olanda), toate amplasate lângă Salina Turda, care a fost cel mai vizitat obiectiv turistic din România în ultimii doi ani (peste 650.000 de vizitatori anual). Potrivit surselor, de aceste afaceri ar fi legați și ex-primarul democrat-liberal al municipiului Turda din perioada 2004-2016, Tudor Ștefănie”, menționează Valer Marian.

Legătura cu fostul primar din Turda este făcută prin intermediul ginerelui acestuia, Adrian Vevera, care a fost ofițer în serviciul de informații al Ministerului de Interne, mai cunoscut sub denumirea de „Doi și-un sfert” (adică acolo unde unchiul lui Cioloș, Virgil Ardelean, a fost șef). Ginerele lui Ștefănie a fost consilierul premierului Boc pe probleme de securitate națională, după care fostul șef al guvernului l-a numit președinte al Consiliului de Administrație al importantei companii naționale Transelectrica. Fiica lui Ștefănie și soția lui Vevera, Florina, a avut un post călduț de consilier personal al ex-ministrului Elena Udrea.

”În perioada când Dacian Cioloș era comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, societatea Crama La Salina (fosta Finas Energy) a primit cele mai mari subvenții europene pentru reconversie la agricultură ecologică, respectiv 520.284 euro. Aceeași societate a mai primit subvenții considerabile și în anul 2015, respectiv 120.178 euro. În următorii ani, resursele din bugetul de stat s-au diminuat. Potrivit unui răspuns primit de la Ministerul Agricol și Dezvoltării Rurale, societatea Crama La Salina a primit în anii 2016, 2017 și 2018 subvenții totale de 105.503 lei, adică aproximativ 23.000 euro”, mai menționează Gazeta de Cluj.

Fostul senator Valer Marian a acuzat că ex-primarul Tudor Ștefănie ar fi fost protejat de serviciile secrete ale Statului, ca dovadă fiind faptul că nu a fost implicat în niciun dosar penal, deși ar fi existat numeroase plângeri la adresa sa.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: